Gelukkig,  oud en nieuw is voorbij. Wij wonen midden in de binnenstad van Grave en de straten hier zijn smal en de meeste huizen hoog. Dus al het vuurwerk wat met oud en nieuw afgestoken wordt, klinkt nog veel harder. Bij ons direct in de straat wordt niet zo heel veel vuurwerk gebruikt, maar in de straat hierachter wel. Een gezin met zoons in de leeftijd van 9 tot 15 hadden zelfs een hele kofferbak vol. Hel voor de poezen dus.

Nol de zwarte kater van mijn moeder is echt heel erg bang. Het begon hier al vroeg in de middag en hij ging onder het bed liggen en is daar niet meer onderuit gekomen. Om 4 uur ’s nachts durfde hij pas naar de bak te gaan voor een plas, zolang had hij het opgehouden. Heel zielig. Anabel is niet bang, zij ligt op haar krabton of op de bank ergens en slaapt er gewoon doorheen. Caesar vond het vorig jaar nog spannend om naar buiten te kijken, maar nu ging het zo hard dat ook hij een beetje bang was. Ik ben bij hem gaan zitten en heb, tot het later wat rustiger was het licht op zijn kamer aangelaten zodat de lichtflitsen minder zichtbaar waren. Hij kroop het liefst onder zijn stoel. Dan Julia. ze wilde constant bij mij zitten, het liefst zelfs in me kruipen. Mijn vest bood uitkomst, helemaal eronder en haar kopje onder mijn arm, want wat ik niet zie,  is er niet.  Als ik even niet in de buurt was (ik moet ook wel eens naar het toilet ofzo) dan was het onder de bank het meest veilige plekje vond ze. Echt heel sneu als de beestjes bang zijn, ze snappen er niets van en begrijpen niet dat er verder niets gebeurd en dat ze veilig zijn.

Gelukkig zijn we er nu weer voor een jaar vanaf, er wordt nog vuurwerk afgestoken aan het einde van de carnavals week, en misschien nog tijdens een andere festiviteit, maar dat doen ze dan meestal aan de maas, dat horen we wel, maar minder hard en lang als met oud en nieuw.

Wij zijn dus geen fans van al dat vuurwerk en vinden eigenlijk ook dat het via de gemeente geregeld moet worden, lekker aan de maas, voor iedereen toegankelijk en dan vooral mooi siervuurwerk en weinig knalvuurwerk. Maar ja, zolang er vaders zijn die het zelf waarschijnlijk ook erg leuk vinden en een hele kofferbak vol vuurwerk aanschaffen zal dat wel niet gebeuren en modderen we iedere oud en nieuw maar wat aan met de luiken dicht en de televisie hard aan op een muziekzender, zonder geknal.